Blauwschimmel

LET OP: DEZE KAZEN VERSTUREN WIJ NIET PER POST! DIT KAN ALLEEN OPGEHAALD WORDEN IN DE WINKEL!

Wist je dat...

... Het verhaal gaat dat de schimmelkaas ontdekt is door een boer die beschimmeld roggebrood had liggen naast de kaas die hij maakte. Na wat experimenteren bleek er een zeer goed smakende kaas uit te komen. Van de eigenschap dat de betreffende schimmel goed groeide op roggebrood is lang gebruikgemaakt. De entstof voor de kaas werd gemaakt uit de gedroogde gemalen resten van roggebrood die in speciale grotten gebruikt werden voor het kweken van de schimmel. 

 

De schimmel die tegenwoordig voor het kaasmaken gebruikt wordt is penicillium roqueforti stam. De schimmel wordt speciaal voor het kaasmaken gekweekt, en sinds de kaas in 1975 het AOC-keur kreeg, wordt zowel de productie van de kaas als de productie van de schimmel gecontroleerd. 

Roquefort

Blauwschimmel | Aveyron Frankrijk | Allergie: Schapenmelk, lactose

 

Roquefort AOP is een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het drop Roquefort-sur-Soulzon in de Eveyron. Het is gemaakt van schapenkaas, waarvan de naam sinds 1925 beschermd is: alleen kaas uit Roquefort mag zo genoemd worden. De roquefort is een rauwmelkse kaas die al heel lang gemaakt wordt en het wordt de 'koning onder de blauwaderkazen' genoemd. De rijping van de kaas vindt vanouds plaats in de grotten van Roquefort. Elk van de grotten - met een temperatuur van zo ongeveer 10 graden - kent een eigen microklimaat, met als gevolg dat het rijpingsproces per grot kan verschillen. Gedurende de rijping wordt de kaas met naalden doorstoken. Hierdoor verdwijnt de door gisting ontstane koolstofdioxide en komt luncht in de aderen waardoor de blauwe schimmel zich kan ontwikkelen. 

Prijs per 100 gram. Dit kan niet online besteld worden, alleen gekocht worden in BKO.

€ 3,25

"Combineer deze Roquefort met een heerlijke dessertwijn zoals de Chateau Jany. Het zoete van de dessertwijn en het scherpe van de Roquefort zorgt voor een gebalanceerde smaak. Neem een stukje roquefort in de mond en neem een slokje Chãteau Jany en ervaar de combinatie." 


Bleu d'Auvergne

Koemelk | Blauwschimmel | Aveyron Frankrijk | Allergie: koemelk, lactose

 

Deze blauwschimmelkaas komt uit de Auvergne, oorspronkelijk uit de streek op zo'n 40 kilometer ten westen van Clermont-Ferrand. De kaas is afkomstig van de koeien die grazen in de streek in het zuiden van het departement Puy-de-Dôme en het noorden van Cantal. De koeien profiteren van het rijke groen op de hellingen van de oude vulkaan, waar de grond rijk is aan fosfor, kalium en magnesium. 

 

* Doordat wij deze kaas zelf importeren kan de voorraad afwijken. 

Prijs per 100 gram. Dit kan niet online besteld worden, alleen gekocht worden in BKO.

€ 2,60

Saint Agur

Koemelk | blauwschimmel | Auvergne Frankrijk | Allergie: koemelk, lactose

 

Deze Franse blauwader valt op door zijn romige karakter ondanks zijn pittige blauwadersmaak. Door de bereiding met koemelk is de smaak milder dan de Roquefort. De melk voor de bereiding van deze kaas is afkomstig van 300 boeren uit de Auvergne. 

Prijs per 100 gram. Dit kan niet online besteld worden, alleen gekocht worden in BKO.

€ 3,40

Kornblomst BIO

Blauwschimmel | Thise Denemarken | Allergie: koemelk, lactose

 

Toegankelijke blauwschimmel kaas van gepasteuriseerde, biologische koemelk. De kaas is romig en heeft een verfrissende geur.  

Prijs per 100 gram. Dit kan niet online besteld worden, alleen gekocht worden in BKO.

€ 2,85

LET OP: DEZE KAZEN KUNNEN NIET ONLINE BESTELD OF GEKOCHT WORDEN. DEZE KAZEN KUNNEN GEKOCHT WORDEN IN DE WINKEL!